“Tanburi Cemil’in peşinde”

Fatih, Ali Emiri’de İstanbul’un Müzik Hikâyeleri

“Tanburi Cemil’in peşinde”

İlk defa Anbarlı’daki çiftliğin ufak odasında Silivri’li Lenber Ağanın tanburunu çalan ufak çocuğun fazla değil birkaç yıl sonra Tanburi İzak’tan gelen klâsik Tanbur tavrını adeta yıkacağını, devrinin en ünlü sazendesi olacağını ve sadece kendi zamanında değil günümüzde de peşinden onlarca müzisyeni koşturacağını, Gramophone Co, Favorite, Orfeon Records firmalarına hatır rica ile yaptığı kayıtların üniversitelerde ders olarak okutulacağını kim bilebilirdi.

Tabiî ki hiç kimse, ama o üstün kabiliyetlerle yaratılmıştı.

Bazen İstanbul’un bağlarında bahçelerinde, konaklarında bazen kıyıda köşede kalmış kahvehanelerinde bazende Yenikapı veya Bahariye Mevlevihanesinde dostlarıyla beraber oturmuş musiki meşkleri yapmıştı. Etrafında hep birileri var gibiydi ama o gerçekte yalnız, tek başına bir adamdı ve en çok sevdiği yer Kâtip Muslihiddîn mahallesindeki eviydi. Eşi Saide Hanım, ensturmanları ve kedileri ise onun gizli bahçesinin çiçekleriydi.

Hz. Mevlâna sırrımı kimse anlamadı demişti, haklıydı. Çünkü o inanç dünyamızdaki bambaşka bir neşeydi. Aynı Hz. Pir gibi ondan altı yüz sene sonra doğan Cemil Bey anlaşılabilmişmiydi. Onun dünyasına girebilmişmiydik. Favorite şirketinin tek yüzlü bastığı ikisi Tanbur diğerleri Kemençe taksimleri olan on plak üzerine yazdığı başlık “Tanburi Şehir Cemil Bey” şeklindeydi yani Cemil Bey ve onun müziği aslında İstanbul’du. Cemil’in do, re, fa’sı dedegânın sesleri veya bir başka deyişle İstanbul sesleriydi. Beyatiaraban taksiminde Sadullah Ağanın, Suzidilârasında çok sevdiği III Selim’in, Ferahnâğında Şâkir Ağanın etkileri hemen hissediliyordu.

Okuduğunuz satırları yazan Tanbur Sanatçısı Hakan Talu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesindeki Fatih Ali Emiri kültür merkezinde İstanbul’un müzik hikâyeleri “Tanburi Cemil’in peşinde” başlıklı bir konser hazırlıyor.

1873–1916 yılları arasında yaşayan Tanburi Cemil Beyin saz ve sözlü eserlerinin seslendirileceği ve Cemil Beye ait hatıraların anlatılacağı konserde Cemil beyin Refik Fersan gibi talebeleri ile yakın sanat çevresinden bestekârlarında eserleri icra edilecek.

Solist olarak günümüzün önemli ses sanatçılarından Çiğdem Yarkın ve Gül Yazıcı’nın katılacağı konserdeki saz sanatçıları ise Kanun Serkan Halili, Ud Mete Aslan, Ney Hüseyin Özkılıç, Kemençe Sercan Halili, Viyolonsel Özgür Özgüler.

 

Düzenleyen: Hakan Talu

Tarih : 21 Mayıs 2010 Cuma

Saat: 20:00

Yer : FATİH ALİ EMİRİ EFENDİ KÜLTÜR MERKEZİ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.